joi, 4 noiembrie 2010

Cum alegem o bona pentru copilul nostru?


Odata cu venirea pe lume a copilului, este normal ca fiecare parinte sa caute o persoana de incredere in grija careia sa-l lase pe acesta cateva ore pe zi. De obicei, aceasta persoana este o bona.

Din ce in ce mai multe mame aleg sa se reintoarca la serviciu si sa-si continue cariera profesionala, la cateva luni dupa ce au nascut. In acest moment, trebuie sa fie sigura ca persoana care va ramane cu cel mic este potrivita si competenta. Sunt parinti care prefera sa caute bona cu ajutorul rudelor sau prietenilor si care pot recomanda o astfel de persoana, insa din ce in ce mai multi parinti apeleaza la serviciile agentiilor, avantajul fiind ca persoanele care candideaza la un astfel de post sunt deja testate si selectate.

Primul pas pe care trebuie sa il faca daca se hotarasc sa apeleze la serviciile unei agentii de babysitting este sa ia in considerare o serie de criterii in alegerea acesteia, pentru a putea beneficia de servicii profesionale de calitate si, mai ales, sigure. De aceea:

- Verificati daca agentia functioneaza legal;
- Cititi cu atentie oferta si verificati daca in comisioanele afisate este inclus sau nu TVA-ul;
- Cititi cu atentie contractul;
- Solicitati factura si bon fiscal. Acestea asigura valabilitatea contractului;
- Solicitati profilul psihologic al candidatei si verifica daca este semnat si parafat de catre un psiholog autorizat;
- Evitati sa faceti compromisuri in relatia cu agentia sau in relatia cu bona;
- Refuzati sa fiti partas la ilegalitati si intelegeri paralele.

Alegerea unei persoane pentru a avea grija de un copil este foarte dificila. Din aceasta cauza este indicat ca aceasta sa fie luata de catre ambii parinti.

Ce aspecte ar trebui sa urmariti la bona pe care o selectati:

- Sa fie echilibrata din punct de vedere emotional – este indicat sa se efectueze o evaluare psihologica; nu se recomanda pentru aceasta profesie persoanele nervoase, impulsive si dictatoriale;
- Sa aiba o conditie fizica buna, fara probleme de sanatate;
- Sa fie responsabila si matura;
- Sa posede cunostinte solide de ingrijirea copilului si experienta.

Ar fi util sa aduceti si copilul la prima intalnire cu bona. Daca micutul se lumineaza la fata atunci cand o vede si asteapta nerabdator o noua intalnire cu ea, inseamna ca aceasta este o persoana calda, protectoare si foarte rabdatoare.

O bona buna este aceea care gaseste mereu solutii creative la probleme si iti cere sfatul, pentru ca impreuna cu tine sa contribuie la o buna crestere si educare a copilului. O bona care isi ia slujba in serios va informa parintii asupra activitatilor zilnice pe care le-a avut impreuna cu copilul si va nota de fiecare data in caietelul lui tot ce merita insemnat. O profesionista este si aceea care acorda foarte mare grija menajului copilului, ceea ce inseamna ca este atenta ca micutul tau sa fie in permanenta curat, ii spala si ii calca hainutele, ii face mancare proaspata si ii pastreaza camera mereu ordonata si curata. Si, foarte important, este aceea care, in permanenta, are grija de siguranta copilului, astfel incat accidentele sa apara foarte rar, poate chiar deloc.

Investigatii paraclinice ce trebuie efectuate de babysitter:

a) hemograma
b) RBW
c) Radiografie pulmonara
d) Test HIV

2 comentarii:

  1. Tara Jucariilor lanseaza un concurs pentru bloggeri! Detalii: http://www.tarajucariilor.ro/blog/concurs-castiga-jucarii-pentru-copii-cu-tara-jucariilor
    De azi pana pe 5 decembrie asteptam articolul tau :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut, ne-am hotarat sa promovam Jurnalul Gradinitei, insa avem nevoie de acceptul vostru si de un comentariu la acest articol: http://www.tarajucariilor.ro/blog/bloguri-despre-copii-promovare-gratuita. Va citim si speram ca suntem vizitati de voi :)

    Cu prietenie, Tara Jucariilor.

    RăspundețiȘtergere