marți, 2 noiembrie 2010

Debutul vietii psihice


Desi literatura de specialitate prezinta momentul nasterii ca debut al vietii psihice, stim cu totii ca viata intrauterina este perioada cu cea mai intensa dezvoltare a fiintei umane. Embrionul se dezvolta foarte repede, chiar din primele zile volumul sau crescand de pana la 8000 de ori.

Practic, vorbim de fiinta umana inca de la producerea conceptiei prin fecundatie.

S-a constatat, in cadrul diverselor cercetari stiintifice, ca la aproximativ 24 de saptamani de sarcina, apar primele reactii vocale ale fatului (tipete slabe), iar la 32 de saptamani au loc primele manifestari cu caracter comunicativ. Fatul "asculta" atunci cand mama ii vorbeste afectuos, tipa, se agita atunci cand simte o atmosfera tensionata sau schimbari bruste de temperatura. Prin urmare, viata psihica debuteaza si se dezvolta pe tot parcursul perioadei intrauterine, fiind influentata de factorii de mediu pozitivi sau negativi cu care se confrunta mama.

De aceea, pe langa preocuparile obisnuite ale oricarei femei in timpul sarcinii, aceasta trebuie sa tina cont, in primul rand, de faptul ca in interiorul ei se dezvolta o fiinta umana, care are nevoie de atentie, conditii favorabile si afectiune. Cuvintele, tonalitatea vocii, toate au o importanta vitala. Fatul simte daca parintii sai se cearta, daca nu este dorit, daca mama traieste intr-o atmosfera tensionata. Toate acestea au un impact major pe linia dinamicii dezvoltarii sale. Prin urmare, vorbiti-i de cate ori aveti ocazia, pentru a-l ajuta sa simta afectiunea voastra, evitati conflictele cu cei din jur si mediile stresante, ascultati muzica relaxanta, iesiti in natura... Toate acestea vor contribui din plin la dezvoltarea armonioasa a copilului vostru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu