luni, 1 noiembrie 2010

Prima scoala - Iubirea


Suntem cu totii constienti ca nu exista o scoala care sa te pregateasca pentru a fi parinte. Acest lucru se invata din experienta, ghidandu-te, de cele mai multe ori, dupa anumite reguli stabilite de specialisti. Parintilor li se spune ce trebuie si ce nu trebuie sa faca, dar nimeni nu le spune cum sa-si educe copiii. Un exemplu des intalnit este disciplina. Multi parinti considera ca acesta este modul de baza prin care poti trata un copil. Cuvinte precum "nu ai voie sa iesi la joaca pana nu-ti termini lectiile", "trebuie sa taci atunci cand vorbesc adultii", "esti pedepsit" rasuna inca in mintea celor mai multi dintre noi. Dar, in vreme ce parintii considera ca daca iti iubesti copilul, trebuie sa il disciplinezi, copiii tratati astfel ajung sa se indoiasca de faptul ca sunt iubiti cu adevarat, neconditionat. Toti parintii isi iubesc copiii, dar putini stiu sa arate copiilor aceasta dragoste.

Majoritatea parintilor au dificultati in a-si creste copiii. Cu asemenea presiune din partea familiei, angajatorilor, infruntand criza economica, calitatea din ce in ce mai slaba a sistemului educational, rata in crestere a divorturilor, lipsa de incredere in cei care ne conduc, e normal sa se simta confuzi si descurajati. De cele mai multe ori considera ca e de ajuns sa-i asigure copilului hrana, adapost, imbracaminte, educatie. Dar de cate ori nu uita de nevoia de dragoste a copilului, dragoste neconditionata...

Este adevarat ca exista anumite predispozitii genetice, anumite calitati care deosebesc copiii intre ei. Tipul si nivelul activitatii motrice la nastere, raspunsul la stimuli, adaptabilitatea, intensitatea reactiei, persistenta atentiei, sunt caracteristici innascute si care pot determina gradul si modul de raspuns al copilului la educatie, unii avand tentinta sa fie mai "dificili" pe parcursul acestui proces. Acestia din urma, daca nu primesc dragoste neconditionata din partea mamei in special, devin mai tarziu o problema pentru parinti, educatori, societate...

Fundatia unei relatii solide cu copilul tau, e iubirea neconditionata. Doar aceasta ii poate asigura dezvoltarea la potential maxim. Iubirea neconditionata este ca o lumina calauzitoare in educatia copilului, care ii arata parintelui ce trebuie sa faca pe toate planurile. Ce inseamna iubire neconditionata? Sa-ti iubesti copilul in orice conditii, indiferent de ce face sau de cum arata, indiferent de handicapurile pe care le are si de asteptarile pe care le avem noi de la el. Ce poate fi mai frumos decat sa vezi cum un nou-nascut este asezat pentru prima data in bratele mamei sale? Sunt clipe de dragoste pura, fara limite si conditionari.

Atunci cand copilul e nesigur de dragostea parintilor si adreseaza intrebarea "Ma iubesti/iubiti?", raspunsul la aceasta intrebare poate fi cel mai important din viata lui, cel care va determina atitudinea lui fata de viata. E crucial sa auda acel "Da", spus din toata inima. Copilul simte daca il iubesti sau nu. Acest lucru se vede in comportamentul tau, de aceea va fi mai afectat de actiunile tale, decat de cuvinte.

Copiii reflecta iubirea. Ganditi-va la ei ca la niste oglinzi. Copiii reflecta iubirea, nu o initiaza. Daca le oferim iubire, ei ne-o vor da inapoi. Daca nu le oferim nimic, nu vom primi nimic inapoi.

Cum ii aratam copilului dragostea? Care sunt comportamentele care il fac sa inteleaga ca este iubit cu adevarat?

Arata-i dragostea prin contact vizual. Priveste-l in ochi de fiecare data cand ii spui "Te iubesc". Demonstreaza-i ca esti sigur de ceea ce spui.

Arata-i iubirea prin atingere. E cea mai simpla metoda sa-i arati ca il iubesti, fie ca il imbratisezi, il saruti pe obraz, il gadili sau il mangai pe par. Ii poti citi o carte in timp ce il tii pe genunchi sau puteti merge impreuna la bazin. Orice activitate de acest gen ii va intari increderea in tine si in propria persoana.

Ofera-i atentia de care are nevoie. Asculta-l atunci cand vorbeste si raspunde-i la orice intrebare. Aloca cateva ore pe zi pentru a petrece timp de calitate cu copilul tau. Jucati-va impreuna, ajuta-l sa-si faca temele, cititi o carte, orice timp petrecut alaturi de copilul tau, il va ajuta pe acesta sa se dezvolte si sa se formeze intr-o maniera pozitiva.

Ofera-i daruri. Ce maniera mai potrivita de a-i spune ca il iubesti? Puteti, de asemenea, sa confectionati impreuna obiecte pe care sa le daruiti mai departe, membrilor familiei. Poti participa cu el la actiuni de caritate, lasandu-l sa ofere jucariile lui mai vechi, hainute sau alimente copiilor care au nevoie de ele.

Stabileste-i reguli, impune-i, pedepseste-l atunci cand este necesar, dar nu uita sa-i arati ca il iubesti si ca ii doresti doar binele.

Si nu in ultimul rand, ajuta-ti copilul sa se dezvolte spiritual. Prin demonstrarea unor principii solide de viata, un trai armonios, suport in dezvoltarea abilitatilor si indeplinirea obiectivelor de viata si, cel mai important, prin iubire neconditionata, copilul tau va creste armonios, se va dezvolta si va evolua fizic, mental si spiritual.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu