miercuri, 3 noiembrie 2010

Principiile Feng Shui in practica - camera bebelusului


Atunci cand este vorba de camera nou-nascutului sau a copilului mic de pana la 3 ani, principiile Feng Shui pun accentul pe stimularea simturilor si asigurarea unui mediu propice dezvoltarii armonioase a copilului.

Studiile medicale au aratat ca agentii chimici poluanti utilizati in tratarea mobilierului sau materialelor textile, pot fi responsabili pentru dificultatile de respiratie sau bolile de acest tip ale copilului mic. De aceea, incercati pe cat posibil sa folositi materiale naturale si netratate chimic pentru lenjeria de pat, draperii, covoare si alte produse textile din camera micutului. Nu lasati niciodata copilul intr-o camera proaspat zugravita si neaerisita.

Putem ajuta copilul sa distinga culorile si formele printr-o stimulare continua. Agatarea unui carusel deasupra patutului ii va trezi fascinatia micutului pentru un timp indelungat si ii va asigura confortul inainte sa adoarma. Mare atentie insa, nu-l plasati deasupra capului copilului.

Copiii foarte mici se pot sufoca daca jucariile de plus cad pe fata lor, de aceea pastrati-le undeva aproape de patutul lor, de preferat pe o etajera, acolo unde copilul le poate vedea in permanenta. Un poster colorat sau un simplu perete in tonuri luminoase ii capteaza atentia si ii stimuleaza simturile.

Sunetele pot fi integrate in camera copilului in nenumarate moduri. Copiii agitati, care nu dorm bine, pot fi linistiti cu ajutorul muzicii de relaxare, cu sunete din natura (ploaie, fosnetul padurii, ciripit de pasarele etc.). Chiar si ascultarea vocilor de la un post de radio il pot linisti. O varietate cat mai mare de sunete ii stimuleaza simturile si il ajuta in drumul sau catre independenta.

Simtul tactil e stimulat prin numeroase texturi - moale, neted, aspru, imblanit etc. Oferiti-i copilului accesul la o varietate de experiente in acest sens prin jucarii, paturi, lenjerii de pat diferite. Puteti chiar sa ii confectionati personal o paturica, imbinand bucati de material de texturi diferite, astfel incat copilul sa poata experimenta in permanenta.

Nu lasati in preajma lui obiecte puternic mirositoare, mai ales atunci cand e vorba de substante prelucrate. Simplul miros al mamei si al ursuletului preferat sunt de ajuns.

Atunci cand incepe sa se tarasca si, mai tarziu, sa mearga, asigurati-va ca prizele sunt securizate si acoperite, ferestrele bine inchise iar scarile au bariere pentru a evita accidentele. Evitati dezordinea prin spatii organizate, sertare sau cufere in care sa pastrati hainutele sau jucariile copilului. Energia din colturile intunecate ale camerei poate fi ridicata prin amplasarea unui obiect de mobilier in culori deschise. Imagini ale unor copaci pot fi amplasate in camera pentru a accentua energia lemnului, foarte potrivita pentru copilul in crestere, care are nevoie de libertate de expresie.

2 comentarii:

  1. Despre acest subiect sunt nenumarate pareri si opinii, desigur. Totul trebuie adaptat si la spatiul disponibil al fiecarei familii. parerea noastra ne-am exprimat-o si noi in urmatorul articol: http://copiisimame.blogspot.com/2010/11/feng-shui-in-camera-copilului.html
    sper sa iti placa si sa iti dea noi idei.

    RăspundețiȘtergere
  2. Stiu ca doar impreuna putem transforma orice dovleac in caleasca fermecata... vesnic copii, vreau sa pasim pe cararea de caramida galbena, in calatoria Vietii... camera copilului

    RăspundețiȘtergere